Kaverisuhteita kuntosalilta

Kari K.

Kirjoittaja on itsensä likoon laittava toimittaja


Kuntosalit ovat mielenkiintoisia paikkoja, kun miettii siellä muodostuneita ihmissuhteita. Treenaajat ovat noin tunnin verran samassa tilassa yhteisen harrastuksen parissa, joten luulisi kaverisuhteita syntyvän hyvinkin helposti. Vai onko asia sittenkään niin yksinkertaista?

Moni kuntosaliharjoittelija on melko saliuskovainen ja samalla salilla käydään vuodesta toiseen. Tähän on tietysti ainakin nykyisin osasyynä pidempien korttien ja vuosisopimuksien noussut suosio. Niillä asiakas selviää halvemmalla maksulla ja kuntosaleilla on enemmän ennustettavuutta tulovirtojen suhteen.

Salilla käydään myös melko lailla samaan kellonaikaan, joten monet näkevät treenistä toiseen samoja naamoja harrastuksensa parissa. Tulevatko treenajat sitten juttuun toistensa kanssa?

Tämä juttu on kirjoitettu miehen näkökulmasta, enkä tarkkaan tiedä päteekö nämä huomiot myös naisiin. Ehkä ainakin jotain yhtymäkohtia saattaa olla, mene ja tiedä.


Jutun aiheet

Yleensä jutustelu lähtee liikkeelle ennestään tuntemattoman kanssa hyvin perinteisllä letkautuksilla. ”Kylläpäs on tänään raskasta” tai ”Jaahas, jalkapäivä?” Siitä sitten juttu pikkuhiljaa laajenee ja kohta jutellaankin jo omista treeniohjelmista tai salin rikkinäisistä laitteista. Henkilökohtaisia asioita ei alkuvaiheessa kerrota, eikä kysytäkään. Niiden aika on myöhemmin.

Jutustelun aiheet pyörivät alussa pelkästään salin seinien sisällä olevista asioista. Joskus aiheena voi toki olla esimerkiksi aamulla jäässä olevat autonlasit tai huomenna luvattu sade. Kovin arkisia ja pinnallisia aiheita siis. Ja niinhän sen pitääkin olla. Näin ihmiset normaalistikin tutustuu toisiinsa; pikkuhiljaa, varovasti ja liikaa kertomasta omasta henkilökohtaisesta elämästään.

Myöhemmin, kun ollaan jo käyty kauemmin salilla ja opitaan tuntemaan toinen treenaaja, voidaan jo jutella kuntosalin ulkopuolisista asioista. Mukaan mahtuu niin päivän uutisaiheet, kuin tulevat lapsen rippijuhlatkin. Normaalin tapaan miehet eivät kerro salillakaan omasta vaimostaan/tyttöystävästään muuta, kuin että taas on kaulinta luvassa, kun unohtui ostaa kaupasta maitoa. Ja röhönauru tietysti päälle.


Uuden treenaajan mukaanpääsy jutturinkiin

Kun uusi treenaajaa aloittaa kuntosalilla, hänelle sanotaan vakavalla ja asiallisella naamalla yleensä huomenta, tai lyhyesti moi. Jos uusi treenaaja haluaa päästä jo käynnissä olevaan jutusteluun mukaan, on hänen tehtävä itse aloite. Yleensä tämä tapahtuu vasta muutamien treenikertojen jälkeen, ei heti ensimmäisellä kerralla. Ensin täytyy nimittäin vähän nuuhkia ilmaa ja sivukorvalla kuunnella, minkälaisia heppuja täällä ylipäätään treenaa.

Jutturinkiin pääseminen alkaa yleensä nauramalla mukana muiden jutuissa. Myöhemmin voi vaikka tokaista: ”Kuulin tuossa sivukorvalla kun juttelitte..” ja sen jälkeen oletkin jo hyvin mukana jutuissa.


Salille tulevan letkautukset muille treenaajille

Kun treenaaja astuu saliin sisälle, hänelle pelkkä tervehtiminen ei välttämättä riitä. Ainakin jos sisääntulija on aikaisemminkin osoittanut olevansa huumorimiehiä. Tässä perinteisiä sisääntulosloganeita, joita voi lainata vapaasti:

”Jaaha, oletteko nostaneet jo kaikki painot vai riittääkö vielä minullekin?”

”Se olis jalkapäivä, pitäiskö mennä vaan takas kotiin?”

”Jaaha, tuoretta äijää sisälle. Te voittekin mennä jo suihkuun”

”No niin, tänään pitäis vähä olkapäitä kiusata”

”Ei tänään mitään ihmeellistä, jos vähän hauksia kutittelisi”


Tällaiset letkautuksen ovat omiaan rikkomaan jään ja treenaaminen voi alkaakin rennossa tunnelmassa.


Puhuminen sarjojen aikana

Yleensä kun toinen tekee jotain liikettä, ei sen aikana ole hyvä puhua, vaan antaa toisen keskittyä treenaamiseen. Jotkut treenaajat ovatkin löytäneet hyvän rytmin keskustelulle ja keskustelu jatkuu ainostaan taukojen aikana. Joskus kuitenkin joku puhelias kanssatreenaaja pulputtaa jatkuvasti myös toisen sarjojen aikana, jolloin vastaukset ovat monta kertaa aikamoista ähinää. Jos taas itse puhuu tehdessä liikettä, olisi ehkä syytä miettiä, onko treeni tarpeeksi kovaa.

Kun sarja on valmis, voi treenaaja rikkoa hiljaisuuden tutulla lausahduksella: ”huhhuh, kyllä on tänään raskasta”. 


Lopuksi

Salilla solmitut ihmissuhteet ovat tärkeä osa kuntosaliharjoittelua. Ne antavat harrastukselle paljon enemmän kuin pelkästään treenaaminen. Salille on kiva tulla, kun tietää siellä olevan juttukavereita. Varsinkin perheellisille se on tärkeä hetki arjen keskellä, jossa ihmis- ja kaverisuhteille ei välttämättä ole enää niin paljon aikaa.

Joskus ystävyydet kehittyvät myös vapaa-ajalle, ehkä oluen merkeissä treenin jälkeen tai vastaavaa. Silloinkaan ei välttämättä tiedetä kuin toisen etunimi, jos sitäkään.


Ps. Jos käytät salilla kuulokkeita, unohda kaikki edellä kirjoitettu.