5HTP - mielenrauhoittaja

5HTP - mielenrauhoittaja

Kari K.

Kirjoittaja on empiiristä tutkimusta harjoittava toimittajaTaustaa

5HTP on melko yleisesti myynnissä oleva lisäravinne. Tuoteselosteissa luvatut vaikutukset ovat yleensä melko ylimalkaisia ja itse en ainakaan ihan päässyt perille niitä lukiessani, miten aine oikeasti vaíkuttaa. Niinpä päätin kokeilla itse ja kertoa tuntemuksista.

Tieteellisesti kuvattuna 5HTP (5-Hydroksitryptofaani, C11H12N2O3)  on luonnossa esiintyvä aminohappo. Se on serotoniinin ja melatoniinin valmistumisen lähtöaine ja myös aineenvaihdunnallinen välivaihe niiden valmistumisessa tryptofaanista.

5HTP:tä on tutkittu tieteellisesti ja sen on todettu auttavan mm. seuraaviin asioihin: masennus, ahdistus, ahmintahäiriö ja unettomuus. Näistä tieteellisesti tutkituista aineistoista on kiistelty ja täysin varmoja ja luotettavia johtopäätöksiä näistä ei voi tehdä.


Myynti ja laillisuus

Tuotteen myynti on täysin laillista useimmissa maailman maissa, myös Suomessa. Se luokitellaan lisäravinteeksi, ei siis lääkeaineeksi.

5HTP:tä myydään useimmissa lisäravinnekaupoissa joko kapseleina tai jauheena. Jauhe taitaa olla yleisin myytävä muoto.


Annostelu

Ainetta suositellaan otettavan päivässä 50-150mg vähän valmistajasta riippuen. Tosin kansainväliset suositukset ovat keskimäärin noin 300-500mg vuorokaudessa. Jatkuvassa käytössä tuo pienempi määrä on varmasti lähellä oikeaa, mutta silloin tällöin kerta-annoksina otettuna isompikin määrä on turvallista. Ja tietysti tehokkaampaa.

5HTP:n vaikutusaika on melko lyhyt (siitä enemmän myöhemmin), joten päiväannoksen voi myös jakaa kahteen tai kolmeen kertaan.


Itse asiaan, eli miten 5HTP oikeasti vaikuttaa

Seratoniinin lisääntyminen aivoissa, mielialan parantuminen, nukahtamisajan lyhentyminen, kiputilojen vähentyminen, seksuaalisen haluukkuuden parantuminen..yms. Tällaisia asioita luvataan monen valmistajan purkin kyljessä.

Olen asettanut itseni koekaniiniksi ja testannut 5HTP:tä puolen vuoden ajan välillä pitempiä jaksoja ja välillä kerta-annoksina. Tässä kokemuksiani käytöstä.


Eka kerta

Ensimmäisellä kerralla koitin 5HTP:tä kerta-annoksena, 100mg. Otin annoksen aamulla, aamupalan syötyäni. Kesti noin puoli tuntia, kun aloin tuntea jotakin. Olosta tuli rauhallinen, muttei kuitenkaan väsynyt. Olon voisi kuvailla sillä tavalla, että mielestä olisi pyöristetty kaikki terävät kulmat pois ja keskittyminen johonkin asiaan on helpompaa. Maailma ympärillä tuntui muutenkin leppoisammalta, eikä olotila ollut lainkaan "vilkas".

Olo kesti noin kolme tuntia, ja mielestäni ensimmäisen ja toisen tunnin kohdalla vaikutus oli kaikkein suurin. Kokemus oli kaikenkaikkiaan hyvä ja olo oli miellyttävä.


Nukkuminen ja unet

Toisella kerralla kokeilin otta tuotteen puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Annostus oli taas sama 100mg. Nukahtamisen kanssa minulla ei ole ollut yleensäkään ongelmia, joten en pysty varmuudella sanomaan vaikuttaako aine oikeasti unettomuuteen. Olo oli kuitenkin melko raukea maate mennessä, joten olettaisin sen ainakin osaltaan auttavan myös nukahtamisongelmiin.

Mutta unet! Olen aina ollut hyvä näkemään unia. Minulla aine jostain syystä vaikutti uniin todella voimakkaasti. Näin unia, jossa olin todella kaukana omassa menneisyydessä ja sinne tuli eteen asioita, joita oli oikestikin tapahtunut, tietysti lisähöysteillä maustettuina. Ja todella voimakkaina.

Tiedättekö tunteen, kun heräätte aamulla ja olette nähneet todella vaikuttavan unen. Sellaisen, jota pohtii vielä koko aamupäivän, ainakin alitajunnassa. Ikäänkuin unen fiilis säilyy vielä hereilläkin. Sellaisia unia on tullut myöhemminkin, kun olen ottanut 5HTP:tä illalla ennen nukkumaanmenoa.. Ei toki aina, mutta innolla niitä odottaa.


Pidemmät jaksot

Pidempiä jaksoja olen kokeillut kaksi kertaa. Molemmat viikon pituisia ja annostus 50mg kaksi kertaa päivässä. Aluksi olo on samanlainen kuin kerta-annoksella, mutta jo kolmantena päivänä en enää juurikaan huomannut eroa. Ehkä annostus oli liian pieni, mutta tuntuu että elimistö tottuu aineeseen pitempiaikaisen käytön aikana ja vaikutus hiipuu. Tämä siis minun kokemukseni. Ei niin hyvä.


Hyvät annostelumäärät

Kerta-annosta olen myös kokeillut ottaa hiukan isompia määriä, maksimissaan 300mg. Vaikutus on silloin parempi kuin pienemmällä annostuksella. Itselleni tuntuu sopivan max 200mg annostus hyvin. Isoimmilla määrillä olosta tulee liian väsynyt, eikä edes niin hyvä. Isommat annostukset aiheuttivat jopa etovaa oloa.


Vaikutukset

Jos olo on stressantunut, aine rauhoittaa mukavasti, eikä aiemmin mietityttänyt asia tunnukaan enää niin isolta ja kauhealta. Ja kun 5HTP:stä ei tule minkäänlaista krapulaa tai romahdusta aineen vaikutuksen loputtua, samoihin stressaviin asioihin tarttuminen ei ole enää niin kauheaa, kuin esimerkiksi kunnon kännin jälkeen.

Lapsien kirkuminen kotona, emännän kanssa riitely, kasvavasta laskupinosta stressaantuminen tai vaikkapa jännitystä aiheuttava työhaastattelu. Kaikkiin näihin olen kokeillut 5HTP:tä ja kyllä se tuntuu toimivan. Maailma ei vaikuta enää niin vakavalta paikalta. Tähän täytyy vielä lisätä, ettei aine suinkaan ole niin vahva, kuin ehkä kuvauksestani voisi kuvitella, mutta sopivalla tavalla vaikuttava kuitenkin. Eikä ketään käyttöä huomaa, sillä et ole kuin kännissä tai pilvessä.

Toisaalta mietin, jääkö aineeseen koukkuun kun se rauhoittaa mieltä ja käyttö on helppoa. Varmasti jää. Siksi olenkin rajoittanut käyttöä enää ehkä kerran kuukauteen. Onhan se kiva kun takataskussa on jotain, millä oman mielen saa leppoisammaksi. Ja tuote on kuitenkin turvallinen ja laillinenkin, joten siitäkin saa mielenrauhaa.

Huomoitavaa on myös ottaako 5HTP:n ruuan yhteydessä. Itse huomasin, ettei vaikutus ole niin voimakas, kun sen ottaa suoraan täyteen vatsaan. Ja vaikutuksen alkaminen kestää silloin vähän pidempään.

Muihin aiemmin oleviin kuvauksiin tuotteesta voisin lyhyesti mainita muutaman. Seksuaalisen halukkuuden nousu: ei vaikutusta. Näläntunteen väheneminen: ei vaikutusta. Kiputilojen väheneminen: ei vaikutusta. Jokaisella on varmasti tuntemuksissa yksilöllisiä eroja, mutta itse en huomannut aineen vaikuttavan mitenkään näihin asioihin.


Lopuksi

Omat kokemukseni ovat kuitenkin varsin positiivisia 5HTP:n suhteen. Jokaisen kokeilua miettivän kannattaa rauhassa testata ainetta ensin eri määrillä. Olen myös kuullut, ettei aine vaikuta toisiin juuri laisinkaan. Tässäkin lisäravinteessa tuntuu olevan avainasemassa yksilön vaste otettuun aineeseen.